KESAN UTAMA KENAIKAN HARGA MINYAK-Makin ramai guna kad kredit isi minyak

Makin ramai guna kad kredit isi minyak

Oleh Ziauddin Sharuddin

 

Pembelian petrol secara hutang di luar bandar naik 30 peratus

KUALA LUMPUR: Penggunaan kad kredit untuk urusan pembelian minyak di stesen minyak seluruh negara meningkat antara 15 hingga 20 peratus sejak kerajaan melakukan penstrukturan semula subsidi minyak awal bulan ini.

Penggunaan kad kredit paling ketara adalah bagi urusan pembelian diesel yang kini mencecah 95 peratus, berbanding sebelum ini hanya 80 peratus. Kebanyakan pengguna diesel adalah kenderaan perdagangan.

Berkuat kuasa 4 Jun lalu, harga petrol dan diesel mencatatkan kenaikan masing-masing 40.6 peratus dan 63.3 peratus.

Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Mejar (B) Abdul Wahid Bidin, berkata pembelian petrol menggunakan kad kredit pula meningkat kepada 75 peratus daripada 55 peratus.

Malah, katanya penduduk kawasan luar bandar yang sebelum ini jarang menggunakan kad kredit mencatat peningkatan hingga 30 peratus.

 

RM 1JUTA:- Ini merupakan kesan utama . Rakyat yang tak mampu akan cuba menggunakan alternatif selain dari menggunakan wang tunai iaitu berhutang.

Ini adalah satu gambaran yang tidak baik kerana mereka ini sudah pasti akan menghadapi kesukaran membayar balik hutang kredit kad mereka apabila mereka menyedari bahawa pendapatan yang mereka dapat semakin berkurang akibat kenaikan harga barang-barang keperluan yang lain.

Jika ini berlarutan , akan ramai yang terbelenggu dengan beban hutang kad kredit dan semakin ramai yang akan disenarai hitam atau bankrup.

Disarankan agar cuba mendapatkan alat penjimatan minyak edymium Neo dy saver yang terbukti berkesan dan mampu menangani atau mengurangkan kesan kenaikan harga petrol dan diesel. Ianya adalah lebih baik dari mejerumuskan diri berhutang menggunakan kad kredit.

Menjimatkan 25% ke 40%.Sekali pasang boleh digunakan selama bertahun-tahun.Mudah dipasang-user friendly…..Lebih nilai wang anda.

Sila lihat lapuran penggunaan di

http//edymium.wordpress.com

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s